Huurder uitgelicht – Baud Schoenmaeckers

Huurder uitgelicht – Baud Schoenmaeckers

Baud is initiatiefnemer van het Seinwezen – wat begon in 2011. “Wat inhoudt dat ik met een hele ploeg mensen om me heen het gebouw de sfeer en verduurzaming heb gegeven die het nu heeft”, vertelt hij. Mei 2019 is het Seinwezen verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. En per januari dit jaar is het stokje volledig overgedragen aan deze nieuwe eigenaar en fungeert Baud als ambassadeur en tevens huurder van het Seinwezen.

Ambassadeur van het Seinwezen, wat houdt dit in?
“Overal waar ik kom en waar wordt gevraagd naar het Seinwezen, vertel ik dat het in goede handen is. Ik heb lang gezocht naar een partij die het Seinwezen kan voortzetten, zoals ik dit ben begonnen. Deze heb ik gevonden in Stadsherstel Amsterdam. Ik praat er dan ook makkelijk over naar geïnteresseerden, omdat ik weet dat het project waar ik ooit aan ben begonnen op de juist bedoelde manier wordt voortgezet.”
Omdat het pand geen geheimen voor Baud kent, wil het ook nog wel eens gebeuren dat hij als ambassadeur inspringt op momenten dat bijvoorbeeld de verwarming niet aanslaat of wanneer ergens een openstaande pomp dichtgedraaid moet worden (die bijna onvindbaar is).

Kan je wat toelichting geven over de keuze voor overname van het Seinwezen door Stadsherstel Amsterdam?
“Er zijn veel overeenkomsten tussen Stadsherstel Amsterdam en, laat ik het voormaligSeinwezen noemen. Zo staat de afdeling Verhuur en Bijzondere locaties van Stadsherstel open voor sociaal ondernemen in de regio, culturele activiteiten, betekenis geven aan en voor de buurt. Het in ere houden van het pand, het op duurzame wijze restaureren (want wij waren nog niet klaar) en de maatschappelijke betrokkenheid maken dat mijn gevoel bij deze overname vanaf de start positief is geweest”.

Wat houd je, naast het ambassadeurschap, zoal bezig?
“Onder de vleugels van Stichting Stadsgarage zijn wij het project ‘Impact ondernemen’ begonnen. Dit project helpt (lokale) partijen om duurzaam, betekenisvol ondernemen een richting te geven.
Daarnaast lopen nog drie projecten in Afrika waar ik mij, momenteel vanaf mijn bureau in het Seinwezen, voor inzet. Zo ben ik betrokken bij het verder professionaliseren van een universiteit in Niger, bouwen we een campus in de hoofdstad Niamey. Met Second Wave werken we aan een onderwijsproject voor 22 Franssprekende landen in Afrika (waar zo’n 500 miljoen mensen wonen). En in Zimbabwe werken we aan projecten om daar community development wildlife te beschermen. Veel van het wild wordt gestroopt omdat de mensen honger hebbenOm steun en financiering te krijgen hiervoor hebben we in augustus een benefietdiner in het Seinwezen georganiseerd. Tijdens dit diner is er zo’n €4000,- totaal bij elkaar gebruikt om twee pompen van te kopen – irrigatie voor de landbouw om voedsel te kunnen produceren.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?
“Ik hou mijn bureau in het Seinwezen. Alle kennis en ervaringen die ik hier heb opgedaan zet ik in bij huidige en komende projecten. Ik hou van werken en zal daarom nooit met pensioen gaan. De projecten die ik uitvoer geven mij voldoening en dragen bij aan een duurzame en betere wereld.”

Wil je meer weten over de projecten in Afrika en wellicht een steentje bijdragen? Kijk dan op de volgende websites en laat je inspireren: https://www.univ-uastm.fr/ , www.phundundu.org en www.secondwavefoundation.org

By |mei 28th, 2020|In de media|Reacties uitgeschakeld voor Huurder uitgelicht – Baud Schoenmaeckers

About the Author: