Leonardo en de ijsbeer

Leonardo en de ijsbeer

 

  1. Leonardo di Caprio en Kate Winslet veroveren miljoenen harten met hun weergaloze spel in James Cameron’s meesterwerk The Titanic. Dat van mij ook. Mijn oudste zoon, toen acht, neemt hem als voorbeeld. Als ik de bioscoop uitloop, is er een lichtheid in me is gekropen. Een melancholische glimlach om de lippen. Kate, natuurlijk. Zonder twijfel. Maar ook die twee samen. Neil Young zong er twee decennia ervoor al over – I fell in love with the actor. Mooi nummer. Staat op de klassieker Harvest.
  2. Eind oktober zie ik Leonardo weer. In de Van Nellefabriek in Rotterdam na de Klimaattop. Hij raakt me weer. Nu als volwassen man in een dramatische film over de wereld. De beelden van Before the flood zijn adembenemend. Leonardo wandelt met Obama, hugt Al Gore, gaat in gesprek met Ban Ki Moon, kust de ring van de paus. Misschien wel de meest invloedrijke wereldleider ooit. De boodschap is helder: we hebben er een pestzooi van gemaakt en als we niet snel iets doen, dan halen we 2060 niet. Nog een aanrader: ga kijken die film. Een glansrol voor Di Caprio.
  3. Ik stap uit de airbus. Lijn 42 uit Amsterdam. Kwiek voortgestuwd door mijn schoenen met zon aangedreven loopondersteunerzolen, ga ik café de Lichting binnen ‘Voorheen De Sligting’. Morgen word ik 82. Mijn aandacht wordt getrokken door beelden op de muur. De 20 jarige jongen lijkt op mijn kleinzoon. Het is Di Caprio Junior die het Klimaattribunaal toespreekt in New York. Er staan acht oud-wereldleiders en zes voormalig CEO’s van topbedrijven terecht. Het proces is aangespannen door de Wereld. Di Caprio junior is fel. Hij stelt dat de Wereld dit proces voert omdat 98% van de betrokkenen bij het Klimaatakkoord van 2015 zich heeft gehouden aan de afspraken. “Daarom kan ik hier staan. Kan ik mijn kinderen laten zien wat sneeuw is. Wat een regenwoud is, wat een gletsjer is. Kan ik vertellen dat er nog steeds ijsberen rondlopen. Dat steden in India en China vol bomen staan en hun inwoners niet verstikken. Dat Groenland wit is. Dat er niet wordt gezeild op de Noordpool. Dat Kiribati nog steeds bestaat. U staat terecht omdat u weigerde de akkoorden uit te voeren”. Ik denk aan zijn vader op de voorplecht met Kate. Ik voel de vlinders weer. Ik krijg een glimlach om mijn gerimpelde lippen. We hebben het gered.
    Baud Schoenmaeckers. Deze column werd eerder gepubliceerd in de Haarlemse stadsglossy, november 2016
By |december 1st, 2016|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Leonardo en de ijsbeer

About the Author: